Speculoos taart

08 december 2020

8 stukken

Speculoos koekjes zijn een van mijn lievelings koffie koekjes. Met deze koekjes maakte ik deze taart. De taart is heerlijk luchtig en smeuïg.

Wat ik me ook bedacht is dat nu Sinterklaas voorbij is, het kan zijn dat je met overgebleven kruidnoten zit. Vervang de speculoos in dit recept dan voor de overgebleven kruidnootjes! Of misschien heb je wel Lebkuchen over van Kerst, gebruik die dan. Maar eigenlijk kun je elk koekje wel gebruiken! Vervang de spread dan eens voor een pindakaas of nutella!

Ingrediënten

Biscuit

  • 360 gram bloem

  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 200 gram kristalsuiker

  • 1 tl zout

  • 4 tl bakpoeder

  • 2 bananen

  • 140 gram gesmolten kokosolie

  • 1 dubbele espresso

  • 250 ml (ongezoete amandel-) melk

  • 2 el Lotus speculoos pasta met stukjes

  • 6 speculoos koekjes

Boter crème

  • 50 gram speculoos koekjes

  • 60 gram (vegan) boter

  • 1 el ahornsiroop/honing

  • 300 gram poedersuiker

  • 2 el (ongezoete amandel-) melk

  • Speculoos koekjes voor decoratie

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C en haal je (vegan) boter uit de koelkast.

  • Bekleed twee taartvormen van 20 cm doorsnede met bakpapier en vet de vormen in. Als je geen twee bakvormen hebt, bak ze dan achter elkaar in dezelfde vorm af. Wel even goed schoonmaken tussendoor!

  • Zet twee mengkommen klaar. In de eerste mengkom meng je de bloem, lichtbruine basterdsuiker, kristalsuiker, het zout en bakpoeder met elkaar.

  • Pureer in de tweede mengkom eerst de banaan en meng er dan de gesmolten kokosolie, espresso, (ongezoete amandel-) melk en speculoos pasta doorheen.

  • Voeg de natte ingrediënten bij de droge en spatel voorzichtig door elkaar. Stop zodra het gemengd is.

  • Breek de 6 speculoos koekjes in stukje en vouw door het beslag.

  • Giet het beslag in de taartvormen en bak voor 20-30 minuten af. De taart is goed als een tandenstoker er schoon uitkomt. Laat de taartlagen afkoelen op een rooster.

  • Verkruimel de koekjes.

  • Klop de boter voor 5-10 minuten op tot hij wit en luchtig wordt. Zorg hiervoor dat je (vegan) boter zacht is.

  • Mix de poedersuiker, de kruimels en de ahornsiroop/honing erdoorheen.

  • Voeg eerst 1 el (ongezoete amandel-) melk toe, vind je nou dat je boter crème nu al een goede dikte heeft laat de tweede el (ongezoete amandel-) melk dan weg. Zo niet, voeg de tweede el (ongezoete amandel-) melk toe.

  • Als de cakes zijn afgekoeld, kun je beginnen met het opbouwen van de taart.

  • Snijd de bovenkant van beide cakes mooi recht.

  • Leg 1 cake op een bord of mooie schaal. Smeer de helft van de boter crème op de bovenkant.

  • Leg de tweede cake hier weer bovenop en verdeel de rest van de boter crème hierover. Versier met wat speculoos koekjes en geniet!