Sinaasappelcurdslof

27 april 2020

1 slof

ORANJE BOVEN! Natuurlijk proosten we op de Koning zijn verjaardag en we eten er een taartje bij. Ik doe dat met deze slof met sinaasappelcurd en Italiaanse meringue.

Ingrediënten

Bodem

  • 90 g roomboter

  • 75 g witte basterdsuiker

  • 0,5 ei

  • snuf zout

  • rasp van een halve sinaasappel

  • 140 g bloem

  • 1 tl bakpoeder

  • 75 g amandelspijs

  • sinaasappelcurd

Italiaanse meringue

  • 30 ml water

  • 115 gr suiker

  • 1,5 eiwitten

  • snuf zout

  • thermometer

Bereidingswijze

Bodem

  • Meng de boter, de suiker, 0,25 ei, de zout en de sinaasappelrasp door elkaar.

  • Kneed er de bloem en bakpoeder door.

  • Pak het deeg in folie in en leg een uur in de koelkast. Het handigste is als je hem al in een wat dunnere plak in de koeling legt.

  • Verwarm na een uur de oven voor op 180°C.

  • Rol het deeg uit op bakpapier tot een dikte van ongeveer 1 cm. Steek met een sloffenvorm het deeg uit. Als je geen sloffenvorm hebt, kun je ook een gewone taartvorm gebruiken.

  • Haal het deeg weg wat te veel is. Vet de binnenkant van de vorm nu in en zet weer over het deeg heen.

  • Mix de amandelspijs met het overige ei tot het een dikte hebt die je mooi kunt uitstrijken. Verdeel dit over het sloffendeeg waarbij je 1 cm van de rand leeg laat. Dit kan zowel met een lepel als met een spuitzak.

  • Zet de bodem voor 25-30 minuten in de oven.

  • Als de bodem uit de oven komt verwijder je meteen de bakvorm. Laat de bodem helemaal afkoelen.

Italiaanse meringue

  • Terwijl de bodem afkoelt, is het tijd voor het maken van de Italiaanse meringue.

  • Doe 100 g suiker en het water in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Meet ondertussen met een thermometer het suiker-water mengsel. Zodra dit mengsel 113°C aantikt kun je beginnen met de eiwitten opkloppen. Zodra de eiwitten een beetje beginnen op te stijven voeg je de overgebleven 15 g suiker toe.

  • Zodra de suiker 118°C is, giet je de suikersiroop bij de opgeklopte eiwitten. Doe dit met een dun straaltje en gooi niet alles er zo klakkeloos in.

  • Klop de eiwitten op de hoogste stand tot hij lauwwarm aanvoelt. Stop de Italiaanse meringue in een spuitzak.

Opbouw

  • Wanneer de sloffenbodem is afgekoeld smeer je een goede dikke lag sinaasappelcurd eroverheen. Besmeer de slof verder met de Italiaanse meringue. Mocht je nou geen spuitzak hebben kun je natuurlijk ook gewoon een lepel gebruiken.

  • Brand de meringue af met een brandertje of zet hem even onder de grill.