Brie van amandelen

Amandel brie - 2

Kaas is leven. In ieder geval voor mij wel. Helaas denkt mijn lichaam daar soms anders over. Dus inmiddels experimenteer ik graag met alternatieve kaas en dan het liefste zelf gemaakt. Zo staat er op mijn site al een recept voor een vegan roomkaas en een aantal gerechten waar een kaasvervanger wordt gebruikt.

Laatst keek ik een video op YouTube en daarin werd een brie gemaakt van amandelen. Dit vond ik zo fascinerend dat ik het zelf ook heel graag wilde proberen. Je hebt hier wel wat ongewone ingrediënten voor nodig zoals schimmels en probiotica.

Ik zal jullie stap voor stap meenemen wat ik gedaan heb. Het recept wat ik gebruikt heb en de verhoudingen van de ingrediënten kun je hier vinden.

Dan de smaak: O M G! WAUW! Echt alsof ik brie van koeienmelk aan het eten was. Lekker romig en kazig en ja echt geweldig. Ik ga zeker nog meer vegan kazen proberen te maken. En misschien moet ik dan vegan borrelplankjes gaan verkopen ha-ha.


De stappen:

 1. Wel de rauwe amandelen met vlies voor een nachtje. De volgende dag haal je de schilletjes ervan af. Een volgende keer ga ik het proberen met rauwe amandelen zonder vlies, want wat een werk is dat zeg. In de YouTube video leek het heel makkelijk te gaan, maar dat was bij mij niet het geval.

 2. Maak amandelmelk van de amandelen.

 3. Laat de amandelmelk 5 minuten koken en laat afkoelen. Pers ondertussen wat citroenen.

 4. Voeg het citroensap bij de afgekoelde amandelmelk en laat een aantal uren staan.

 5. Schep de gestremde amandelmelk in een kaasdoek en laat dit een hele nacht uitlekken. Als het goed is heb je de volgende morgen amandelmelkwrongel.

 6. Meng de schimmels en probiotica door de wrongel en laat het een hele dag en nacht fermenteren op kamertemperatuur.

 7. Steriliseer een kaasdoek met gekookt water en bekleed een kleine taartvorm met de kaasdoek. Doe dit op een deksel en bamboematje en zonder bodem in de taartvorm. Ik gebruikte de deksel van een vierkant glazen bakje van IKEA.

 8. Schep het mengsel nu in de beklede taartvorm. Dek nu af met het kaasdoek en laat het een nachtje rusten.

 9. Haal de vorm nu voorzichtig van de kaas af. En pak de kaas dan voorzichtig uit. Het klopt dat hij nog erg zacht is. Bestrooi de bovenkant met wat zout en leg er een stukje bakpapier op. Leg hier een bamboematje op en draai om. Haal nu het hele kaasdoek ervanaf en bestrooi ook deze kant met zout. Zet het kaasje nu afgedekt met het glazen bakje eroverheen op een droge plek.

 10. De volgende dag draai je het kaasje om met een droog stukje bakpapier eronder. Dit herhaal je nog 3 keer. Dus stap 8 is dag 1 en stap 9 is dag 2-5.

 11. Op dag 6 en 7 moet een witte schimmel de hele kaas bedekt hebben. Nu pak je de kaas in in een bakpapiertje en legt deze in een onafgedekt bakje in de koelkast voor 3 dagen.

 12. Na een paar dagen rijpen is hij klaar om van te genieten!

De stappen in foto's:

AlmondBrie1AlmondBrie2Amandel brie - 1