Mijn goals voor 2021

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Afgelopen jaar ben ik bezig geweest met mijn voeding, fitness, blog en lifestyle. Hier ben ik zonder plan of idee mee begonnen, maar we weten natuurlijk allemaal dat wanneer je je doelen opschrijft en deelt het een extra stok achter de deur is om er ook echt mee aan de slag te gaan. Vandaar deze blog!

Met plezier heb ik al kleine stapjes gemaakt in deze onderwerpen en nu is het tijd om hier ook wat doelen in te stellen. Ik heb mezelf gewoon heel 2021 gegeven om mijn doelen te halen en ik hoef er ook niet per se meteen in januari mee te beginnen. Het idee daarachter is dat als ik alles tegelijkertijd wil gaan toepassen ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik ken mezelf nou al eventjes en daardoor zal het me ook niet lukken om een doel te halen. Ik wil gaan proberen om elke maand/2 maanden een nieuw doel erbij te nemen.

Hieronder heb ik de verschillende doelen per categorie gezet en een klein beetje verdere uitleg over hoe ik dat wil gaan bereiken.


Goals 2021 - Voeding

Voeding


600-800 gram groente per dag

Tijdens de zomer ben ik hier al mee begonnen, maar door de verhuizing en de feestdagen is dit toch weer een beetje op een laag pitje geraakt. Wat ik wel merkte de maanden dat ik lekker veel groente at, was dat ik veel energie had en een mooiere huid. Ik voelde me ook gezonder. Vandaar dat ik dit toch weer als een gewoonte wil gaan krijgen en daarom is het een 2021 goal.

Ik wil mijn maaltijden gaan plannen en zo de gewoonte erin laten sluipen dat ik bij mijn ontbijt, lunch en avondeten al voor 600 gram aan groente binnen krijg. De overige 200 gram wil ik dan als tussendoortje plannen.


3 dagen per week koolhydraatarm

Ook koolhydraatarm eten heb ik een tijdje geprobeerd in 2020 en ook met succes. Eigenlijk gaan meer groente en koolhydraatarm eten bij mij hand in hand. Omdat ik toch een vol gevoel wil hebben na een maaltijd en dingen zoals rijst/pasta/brood/aardappel wegvallen vul ik dat gedeelte van mijn bord op met extra groente. Een win-win situatie eigenlijk.

Ook hier ga ik mijn maaltijden plannen, waardoor koolhydraatarm eten een gewoonte wordt. Ik vind dit ook vooral een leuk doel, omdat ik wat creatiever moet worden in mijn maaltijden. Eens zien hoe ik bepaalde koolhydraten kan gaan vervangen voor iets wat minder koolhydraten bevat.


2021 Goals - Fitness

Fitness


5 km aan 1 stuk kunnen rennen

Sinds dit jaar februari ben ik begonnen met CrossFit. Helaas hoort hier ook af en toe een rondje rennen bij. Ik ben nooit echt een hardloper geweest, maar toch wil ik dit als een 2021 goal. Ik denk dat het me een betere atleet gaat maken en natuurlijk hoop ik natuurlijk ook dat ik ergens een keer die befaamde runners high ga meemaken.

Ik ben begonnen met een 10 weken schema om me 5 km aan 1 stuk te laten lopen. Gelukkig begint het rustig. Ik ben nog wel een beetje zoekende naar wat ik nou precies wil luisteren tijdens het hardlopen: een podcast, goede techno, jaren 90 house?

1 push up

Een technisch goede push up kunnen is toch echt wel een droom. Ik heb dit nog nooit van mijn leven gekund en 2021 gaat het jaar zijn waarin ik dit ga kunnen.

Ik weet nog niet precies hoe ik dit wil gaan behalen, maar ik denk dat het gewoon een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen gaat zijn. En dan vooral verschillende krachtoefeningen die mijn arm-, maar ook buikspieren sterker gaan maken. En vaste momenten in de week plannen om deze oefeningen ook echt te doen.


2021 Goals - Blog

Blog


Elke week 1 recept

Vol motivatie lanceerde ik 1 juli mijn website. Hier ben ik ontzettend trots op, maar ik wil ook graag vooruit kijken. Het afgelopen half jaar was de consistentie ver te zoeken en laat ik nou best wel goed gaan op consistentie en regelmaat. Ook ben ik erachter gekomen dat ik het fotograferen van eten heel leuk vind. Daarom heb ik mezelf het doel gesteld om 1 keer per week een recept te publiceren. Ik moet nog even kijken hoe ik dit ga doen: of elke week 1 recept maken, uitwerken en fotograferen of 1 à 2 dagen per maand meerdere recepten maken, uitwerken en fotograferen.


Elke 2 weken een weekmenu

Iedere week maak ik een menu voor wat ik de volgende week ga eten. Deze loopt van zaterdag tot en met vrijdag. Het is natuurlijk ook een menu item op mijn blog. Elke week werd me afgelopen jaar wat teveel, maar elke 2 weken een menu leek me een mooi haalbaar doel. Ik heb zelfs wat ideetjes over de hele week in een bepaald thema koken.


2021 Goals - Lifestyle

Lifestyle


2 spullen in de keuken vervangen voor een less waste optie

Het afgelopen jaar ben ik ook bezig geweest om te kijken hoe ik wat duurzamer kan gaan leven. Aangezien dit een foodblog is en ik toch wel veel in de keuken sta, is een van de eerste plekken waar ik wil gaan verduurzamen de keuken. Toevallig heb ik 1 van de 2 spullen al verduurzaamt en dat is namelijk een compostbak in de tuin zetten. Nu hoef ik niet meer elke week een gft-bak voor de deur te zetten en maak ik hierdoor mijn eigen compost. Die compost kan ik dan weer gebruiken in mijn (moes)tuin. Ideaal!

Voor het andere ding wat ik wil gaan verduurzamen heb ik wel wat ideetjes: plasticfolie vervangen voor bijenwasdoeken, zelf frisdrank maken in glazen flessen, sowieso dingen die in plastic potten komen zoeken in glazen potten of zelf maken, plastic keukengerei vervangen voor een duurzamere variant.


Mijn kledingkast verduurzamen

In september 2018 had ik mezelf het doel gestelt om een jaar lang geen nieuwe kleding (exclusief ondergoed, sportkleding en schoenen) te kopen maar alleen maar tweedehands. Dit is me zo goed bevallen dat ik dit eigenlijk nog steeds doe, met hier en daar natuurlijk een uitzondering. Nou wil ik dit verder uitbreiden door meer kleding zelf te maken, kapotte kleding te maken en basics die echt niet meer te maken zijn te vervangen door basics van duurzame kledingmerken. Ook wil ik proberen om richting een "time capsule wardrobe" te gaan. Oftewel een kledingkast die niet uitpuilt van de kleding met een aantal basics en eye catchers waar je combinaties mee kunt maken waar je altijd blij van wordt als je het aan hebt.


Ik hoop dat je het leuk vond om mijn doelen te lezen en misschien haal je er ook wel wat inspiratie uit voor je eigen 2021 goals!De foto's die ik in deze blog heb gebruikt heb ik gevonden op Unsplash:

Voeding: Dan Gold

Fitness: Minna Hamalainen

Blog: Glenn Carstens-Peters

Lifestyle: Bench Accounting